Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vészhelyzetben

2008.12.26

Kutyák

Elsősegély - kutyáknak

Az alábbi információk segítenek, ha elsősegélyben kell kutyádat részesítened. De ne feledd, hogy itt csak tanácsot adunk, ami nem helyettesítheti az állatorvos szakértelmét.


Balesetek

Bármikor találkozhatsz balesettel, esetleg még a kutyád is megsérülhet. Mindkét esetben helyezd először biztonságba a kutyát. Törekedj arra, hogy minél csendesebb, nyugodtabb maradjon, és a lehetőségek szerint helyezd kényelembe. Ha másképp nem megy, fogd le. Ha látható vérző sérülést észlelsz, tiszta ruhával szorítsd el és kösd le. Amint lehet, értesítsd az állatorvost!


Vágás a mancson

Séta közben üvegszilánk, vagy egyéb éles tárgy könnyen megsebezheti a kutya mancsát, ami hirtelen vérezni kezdhet. Ha a vérzés erős, kösd be a mancsot tiszta ruhával és próbáld meg a mancsot el is szorítani. Vidd az állatot állatorvoshoz. Soha ne használj elasztikus szalagot vagy más érszorítót a végtagokon!
Szemsérülés

Gondosan vizsgáljuk meg, nincs-e a szemben valamilyen idegen test. Az állatorvosnak kell ezeket altatásban eltávolítani, mivel könnyen további sérülést okozhatnak. Akadályozzuk meg, hogy a kutya a sérült szemet mancsával, vagy más módon piszkálja, és azonnal vigyük állatorvoshoz. Ha a sérülés súlyos, fedjük le a szemet.
Hányás

Nem kell idegeskedni, ha a kutya néha hány, ez viszonylag normális. Ha rövid időszakon belül többször jelentkezik ez a probléma, vagy a kutya általában nem érzi jól magát, akkor viszont figyelmet kell erre fordítani. Ne adj a kutyának enni 12 órán keresztül, és kis mennyiségű vizet adj neki. Ha jobban van, egy napig kevés, könnyű ételt adj ne, majd fokozatosan térj vissza az eredeti étrendhez. Ha a kutya állapota nem javul, fordulj állatorvoshoz, és figyelj arra, hogy hányszor és mit hány ki, hogy beszámolhass a szakembernek. Lehetőség szerint mintát is vigyél az orvosnak. Egyáltalán ne adj enni a kutyának!


Akut vagy eseti hasmenés

Definíciója szerint laza széklet, mely véres vagy nyálkás is lehet. Néha a hasmenést hányás kíséri. Ha a kutya egyébként jól van, megpróbálhatod otthon kezelni. 12 órán át ne adj neki enni, csak vizet kapjon, esetleg glükóz-oldatot vagy gyenge húslevest. Ezután könnyű ételt kapjon egy napig, majd lassan térj vissza a normál étrendhez. Ha a kutya állapota nem javul, vagy az állat gyenge, levert, vagy depressziós, vidd állatorvoshoz!


Csípések és kígyómarás

A rovarcsípések hirtelen akut fájdalommal, duzzadással és néha a bőr elszíneződésével járnak. Ha a kutyát a torkán érte a csípés, esetleg nehezen tud csak lélegezni. Ha a lábát marta meg kígyó, szorítókötést kell rátenni. Tartsd a kutyát hűvösben és kerüljük a mozgást. Ha a duzzadás több mint egy órán át megmarad, vagy a csípés a pofa, vagy az arc közelében van, vidd a kutyát orvoshoz. Ha azt gyanítod, hogy a kutyát kígyó marta meg, próbáld azonosítani a kígyó fajtáját, és a kutyát azonnal vidd orvoshoz!


Görcsök és rohamok

Ha a kutyádnál hirtelen, nem kontrollált mozgást veszel észre, mely gyakran fogcsikorgatással és nyáladzással, vizeléssel és székeléssel jár, a kutyának rohama vagy görcse van. Ekkor a kutya el is dőlhet. Először is ilyenkor el kell távolítani a nyakörvet, és biztos helyre kell vinni a kutyát, távol az asztaltól, székektől, kályhától, stb. Bizonyosodj meg arról, hogy a kutya lélegzik. Ne tedd az ujjad a szájába. Tartsd sötét és nyugodt környezetben és kerüld a hirtelen és váratlan zajokat. A legtöbb görcs gyorsan elmúlik. Készíts pontos jegyzeteket a történtekről, és minél előbb értesítsd az állatorvost!


Fülfájás

A kutya ilyenkor vakarja a fülét, és gyakran egyik oldalra hajtja a fejét. Emellett rázhatja a fejét, megpróbálhatja megakadályozni, hogy megérintsék. Ha mindez hirtelen következik be, akkor lehet, hogy valamilyen toklász, vagy más idegen test került a fülébe. Ne tegyél semmit a fülbe, és keresd fel az állatorvost!


Mérgezés

Ha valaki észreveszi, hogy a kutya ismert mérget nyelt le, azonnal hívd az állatorvost, és vigyél mintát az anyagból.


Fulladás

Ilyenkor a kutya megpróbálja a mancsával a szájából kivenni a zavaró tárgyat, nyisd ki a száját és távolítsd el a tárgyat. Gondolj arra, hogy ilyenkor a kutya megharaphat. Nézd meg a szájpadlást is, mert csontok vagy fadarabok fennakadhatnak.

Ha nem látsz idegen tárgyat, azonnal keresd fel az állatorvost.

Néhány esetben csak altatásban lehet biztonságosan eltávolítani az idegen testet, de ha mi magunk ki is vettük azt, érdemes megmutatni a kutyát az állatorvosnak.


Nem tervezett párzás

Szigorúan véve ez nem sürgős helyzet, de a vemhességet gyakran megakadályozhatjuk a közbelépéssel. Az állatorvos a párzás után injekciót adhat, mely megszünteti a vemhességet. 24 órán belül érdemes felkeresni az állatorvost, hogy tanácsot adjon az injekcióval kapcsolatban.


Ájulás

Azonnal fordulj állatorvoshoz! Tedd a kutyát takaróra és biztosítsd a szabad légzését!


Felfúvódás

Ha a kutya szemmel láthatóan rosszul érzi magát, és a hasa felfúvódott, azonnal vidd állatorvoshoz!


A kutya szállítása vészhelyzetben

Általában tanácsos a kutyát bevinni az állatorvosi rendelőbe, nem pedig az állatorvos látogatására várni. A rendelőben van mindaz a speciális felszerelés és gyakorlott személyzet, melyre szükség van. Ne adj a kutyának enni és inni, tedd a kutyát egy öreg takaróra a földön! Két ember ezután a kutyát már a takaróval együtt beteheti az autóba. Valaki üljön az úton a kutya mellett, ha fennáll a veszélye, hogy a kutya harapni fog, adjunk rá szájkosarat, de ezt csak addig tartsuk rajta, amíg feltétlenül szükséges, mivel akadályozhatja a légzést.

Végül értesítsd az állatorvost, hogy úton vagy, hogy fel tudjon készülni az állat fogadására.

További témák:

- Mandulagyulladás
- Kutyák cukorbetegsége
- Epilepszia
- Égési sérülések
- A gyógyszerbeadás fortélyai
- Veszettség
- A kutya leptospirózisa
- A "tacskóbénulás"
- A kutyákban gyakran előforduló féregfajok
- A férgességről általában
- Egészségügyi problémák
- Kutya hideg van
- A fogkövesség
- Gyakori probléma az ízületgyulladás
- A babesiosis
- A Lyme-kór
- A hőguta
- Amit a toklászról tudni kell

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Holla fellas! Greetings to all members!

(Myles, 2021.01.28 11:07)

Greate pieces. Κeep writing sᥙch kіnd ߋf
information on your site. Im really impressed by your blog.

Helⅼo tһere, You've performed ann incredible
job. Ι will defіnitely digg it аnd individually recommend tо mу friends.
I'm confident tһey wiⅼl be benefited fгom thiѕ site.Would Уou Take а lo᧐k at my web paɡe: daftar Togel
Online

 

 

ProfilképUtolsó képArchívum

Naptár
<< Május / 2021 >>